Bij deze elektrische scooter is er de keuze tussen een standaard 48V 12Ah loodaccu (met een bereik van ongeveer 20 km) of een 48V 20Ah LiFePo4 lithiumbatterij (met een bereik tot 40 km) of een 48V 30Ah Li-Ion batterij (met een bereik van 60km). Het maximale bereik is afhankelijk van vele factoren (zoals gewicht, rijstijl, wegomstandigheden, bandenspanning, laadtoestand batterij, enz) en kan daarom variëren. Aangezien de batterijen in het onderste gedeelte van het frame zitten gemonteerd, heeft hij een zeer laag zwaartepunt, waardoor omkantelen niet gemakkelijk gebeurt en wat tevens voor een zeer goede rij-stabiliteit zorgt.
De scooter heeft een Turbo en eco-modus en de knop hiervoor bevindt zich bij de snelheidsregelaar aan de rechterkant van het stuur. De Eco-knop functioneert als volgt: als de knop is ingeschakeld, levert de motor maximaal ca. 850 Watt en rijdt hij het verst. Als de knop niet is geactiveerd heeft de motor een stroomopname van meer dan 2000 Watt.
Het zadel van alle SXT-steps is zeer snel te verwijderen en de SXT1600 XL is dan dus ook eenvoudig zonder zadel te gebruiken zodra dit wenselijk is en heeft dan een vlakke treeplank. Het zadel is ergonomisch gevormd om ook bij langere ritten ervoor te zorgen dat er geen last van het zitvlak ontstaat. Naast het comfortabele zadel heeft deze step in totaal 3 schokdempers aan voor- en achterkant en deze absorberen met gemak gaten en hobbels in het wegdek, zodat een soepele en comfortabele rit gewaarborgd blijft. Dankzij de brede luchtbanden is de wegligging van de scooter uitstekend en biedt deze step een veilige en leuke rijervaring op elk gewenst moment.
Natuurlijk, heeft de SXT scooter ook een LED verlichtingssysteem dat zeer effectief is en een verwachte levensduur heeft van meer dan 10.000 uur met een minimaal energieverbruik.
De scooter heeft zowel een schijfrem systeem aan de voor- als achterzijde. De remschijven en remblokken zijn als reservedelen beschikbaar en kunnen vrij eenvoudig verwisseld worden mocht dit ooit nodig zijn. Tevens brandt er een LED remlicht zodra er geremd wordt. De remmen worden eenvoudig met de handremmen op het stuur bediend. Sleuven en gaten zorgen voor optimale ventilatie van de rem schijven en voorkomen oververhitting. Het gehele remsysteem zelf bestaat geheel uit kwalitatief zeer hoogwaardige componenten om maximale veiligheid en betrouwbaarheid tijdens het remmen te waarborgen.
Gasgeven met de SXT scooter gaat vergelijkbaar als bij een conventionele scooter of motorfiets met een draai-gasgever aan de rechterkant van het stuur. Tevens zit hier ook een batterijniveau-indicator met rood, geel en groene verlichting, welke daarnaast ook een eventuele foutmelding kan weergeven in combinatie met de motor controle eenheid. Om ongeoorloofd gebruik van de scooter te voorkomen, heeft hij ook een contactslot aan de bovenkant van de stuurinrichting. Het contactslot heeft 3 standen: stand 0 is uitgeschakeld, op stand 1 is de scooter ingeschakeld en klaar om te gaan, op stand 2 gaat tevens de verlichting aan.
Informatie over de Lithium opties: LiFePo of Li-Ion versus loodgel batterijen.
De voordelen van lithium batterijen ten opzichte van de "normale" lood-gel batterijen zijn overduidelijk: ze wegen de helft en hebben desondanks een veel hogere batterijcapaciteit waardoor de step een veel grotere actieradius heeft maar toch een stuk lichter is. Daarnaast hebben ze haast geen zelfontlading, kunnen ze veel vaker worden opgeladen, hebben ze geen "geheugen-verlies" en hebben ze een veel hogere levensduur doordat de degradatie van de accucapaciteit zeer gering is. En niet te vergeten: tijdens gebruik blijft het voltage van de Lithium batterij praktisch gelijk, totdat hij echt bijna leeg is. Dit betekent dat van begin tot eind van de Lithium accuduur ongeveer dezelfde topsnelheid wordt gehaald terwijl bij Lood-accu's een redelijk snelheidsverlies merkbaar is.
Nu zult u wellicht denken: dat is allemaal heel mooi, maar die Lithium batterijen en opties zijn niet echt goedkoop... Als we alles bij elkaar echter goed bekijken en vergelijken, wordt een Lithium batterij optie makkelijk terug verdiend en zijn ze in het gebruik zelfs stukken goedkoper dan loodbatterijen. Laten we het gewoon eens uitrekenen en het aantal laadcycli met elkaar vergelijken:
- Een loodbatterij kan tot ongeveer 250 keer worden opgeladen totdat deze vervangen moet worden.
- Een LiFePo batterij kan tot ongeveer 1500 keer worden opgeladen totdat deze vervangen moet worden.
- Een Li-Ion batterij kan tot ongeveer 1000 keer worden opgeladen totdat deze vervangen moet worden.
De LiFePo batterij gaat dus ongeveer 6 keer zo lang mee echter is slechts 4,5 keer duurder dan een loodbatterij. Daar is dus al de eerste winst die tijdens gebruik wordt gehaald... De Li-Ion batterij is 6 keer zo duur en gaat 4 keer zo lang mee, hier wordt dus nog geen winst behaald.
Maar als we het uitrekenen over het aantal gebruikte kilometers, wordt een Lithium batterij absoluut gunstiger dan Loodbatterijen (naast dus de al eerdere genoemde voordelen zoals gewicht en capaciteit ed):
- Met een loodbatterij kan maximaal 250x20km=5000km gereden worden voordat ze aan vervanging toe zijn.
- Met een LiFePo4 batterij kan maximaal 1500x40km=
60.000km gereden worden voordat ze aan vervanging toe zijn.
- Met een Li-Ion batterij kan maximaal 1000x60km= 60.000km gereden worden voordat ze aan vervanging toe zijn.
Hierbij is de levensverwachting van de Lithium batterij dus zelfs 12 keer zo lang. Maar let op: dit is in absoluut ideale omstandigheden, in de praktijk halen zowel de lood- als de lithiumbatterijen deze totaal afstanden bij lange na niet, het gaat echter om de verhouding.
Kortom: een Lithium batterij is in gebruik en specificaties een absoluut superieure batterij en tijdens zijn levensduur ook nog eens een stuk goedkoper dan een loodbatterij! Overigens is een elektrische step die met loodbatterijen is uitgevoerd ook heel eenvoudig om te zetten naar een Lithium-versie door simpelweg de bijbehorende LiFePo of Li-Ion batterij aan te sluiten.
Als de batterij leeg is, kan deze eenvoudig worden opgeladen via de aansluiting aan de buitenkant op de scooter zonder dat de batterij verwijderd hoeft te worden. Desgewenst is het echter ook mogelijk om de batterij eruit te halen om deze bijvoorbeeld binnenshuis of op kantoor op te laden. Zodra het groene lampje op de lader brandt, is de step volledig opgeladen en weer klaar voor gebruik. Het totale laadproces duurt ongeveer 8 uur bij een loodbatterij, 10uur bij een LiFePo batterij (er is een snellader voor LiFePo leverbaar waarbij het laadproces ongeveer 4 uur duurt) en 6 uur voor een Li-Ion batterij.
Informatie over kwaliteit, alternatieven en imitaties van de SXT-Scooters